HTML

Hazai közélet.

Hazánk sok olyan politikai erőnek ad lehetőséget a működésre ami jól vagy rosszul viszi nemzetünk ügyét. Az aktuális politikai események közt olyan aggasztó erők is vannak amiket külföldről irányítanak de Magyar jelképekkel tűzdelnek tele. Milyen irányba szeretnének bennünket terelni? Mennyire vagyunk vakok vagy elvakultak ezen erők miatt. Néhány beidézett újságcikk segíthet az összkép megértésében.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Arabok házait dózerolja a Hamasz

2010.07.05. 13:14 Cruse

A világ közvéleménye Izrael Állam megalakulása óta, sőt, a cionista területszerző, telepalapító mozgalom megszületése óta gyakran ismételgeti azokat a kliséket, hogy a zsidó lakosság gyarapodása, terjeszkedése, amely az államalapításig és Izrael megszilárdulásáig vezetett, mindenestül illegális, erőszakos és jogtalan. A fenti mondatok, a hajó konvoj elleni támadás kapcsán is fel -fel bukkan, mint ráerősítő érv az izraeli terrorra.
A világ általában csak a földviták egyik oldaláról értesült, pedig sokszor az örökölt viszonyok kuszasága önmagában is lehetetlenné teszi a világos ítéletalkotást. Egy nem régi botrány történetével illusztráljuk ezt – nem Izraelből, hanem a Gázai-övezetből érkezett hír alapján.
A Haaretz és az International Herald Tribune arról számolt be, hogy a Gázai-övezet legdélibb városában, az egyiptomi határnál, Rafahban palesztin lakosok voltak kénytelenek végignézni, hogy a hamaszos hatalom buldózereket küldött nemrég épült házaik eltávolítására. A lakosok sátrakba húzódtak, és nem értik az eljárást. Méltatlankodva hivatkoznak az újságíróknak arra, hogy ugyanez a Hamasz-kormányzat a rakétaprovokációk utáni, legutóbbi izraeli offenzíva idején még teljes propagandagépezetével őket ünnepelte. A „palesztin életerő” jelképeinek állították be a háborúban megsemmisült házaik helyett a déli határnál építkező családokat. Külön hangsúlyozták, hogy azok a házak illegálisan becsempészett építőanyag felhasználásával épültek – tehát az építőanyagokra is vonatkozó izraeli blokád megtörésével készülhettek el.
Mi történhetett, hogy ekkorát fordult a Gázai-övezetben tejhatalmú hamaszos politikusok véleménye? Nemrég, arab országok által finanszírozott segélyforrások egy újabb látványos projekt magvalósítására nyitottak lehetőséget. A Gázai-övezet vezetői muszlim vallási központot akarnak építeni, vallási iskolával, mecsettel. Ki is szemelték a megfelelő helyszínt: egy hatalmas (a telekkönyvek szerint), kormányzati tulajdonban álló területet. Ám amikor megkezdték a tervezést, kiderült, hogy azon a telken már házak állnak: éppen a „blokádtörő hősök” házai. Az izraeli határtól idemenekülők ugyanis önkormányzati telkeken emelték új otthonaikat. Csakhogy ők is arra hivatkoztak, hogy „megvásárolták” a telket. S vajon kitől? Egy beduin nemzetségtől. A Hamasz-vezetés a beduinoknak ajándékozott egy jelentős területet Rafah telkei közül – és senki nem vette észre, hogy a berendezkedő beduinok a szomszédos, kormányzati tulajdonú telkeket „adták el” az építési telket kereső palesztin családoknak.
Így történt, hogy megindultak a Hamasz dózerei…

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://formapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr312130775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása